2010. április 28., szerda

Vacsora Fittanyukánál - 1. rész (Élménybeszámoló és receptek)

Pénteken volt nálam az első találkozó a főzőcske játékkal a mi csapatunkkal, nagyon - nagyon jól sikerült! Jó volt találkozni és megismerni a többieket, őszintén mondom: már a következő találkozót várom! Bevallom, picit fárasztó volt a készülődés és izgultam is, de megérte! Úgy gondolom végeredményben jól sikerül, kíváncsian várom majd az értékeléseket! :)

Akkor íme a péntek esti menüm:

Welcome drink:
Extra szűz P'ina Colada
Előétel:
Sült paprika krémmel töltött zöldségek, ropogós magvas kenyérre
Főétel:
Erdei gombákkal töltött "tejszínes", zsenge karalábé, szélesmetélttel
Desszert:
Fekete áfonyás "túró" (tofu) torta

Íme a fotók és a receptek:


Welcome drink:
Extra szűz Pina Colada

Hozzávalók:
- kb. 7 dl 100%-os ananászlé
- 1 / 2 friss ananász húsa
- 250 ml zabtejszín
- jégkocka
- kevéske málnaszörp


Az ananász húsát felkockázzuk, egy kevés jéggel, ananászlével és a zabtejszínnel összeturmixoljuk. Egy koktélos pohár aljára teszünk egy keveset a húsából, pár kocka jeget és az italt ráöntjük. Majd igazi ananásszal díszítjük, a tetejére pedig kevés málna vagy grenadine szörpöt csurgatunk (1 kávéskanálnyit).

Előétel:
Sült paprika krém



Hozzávalók:
- 3 db piros paprika (kápia, vagy kalifornia paprika)
- 2 db sárga paprika
- 250 g natúr tofu
- 1/2 kávéskanál tengeri só
- 3-4 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 citrom leve
- pár szál snidling

A paprikákat megszurkáljuk, előmelegített sütőben megsütjük. Miután megsültek és kihűltek, lehéjjazzuk őket. Feldaraboljuk vagy lereszeljük a tofut a paprikával, majd a többi hozzávalóval alaposan összeturmixoljuk. Snidlinget felaprítjuk, beleszórjuk. Hűtőben alaposan lehűtjük, nyomózsákba töltjük, majd tetszőlegesen választott zöldségekbe töltjük, én a koktél paradicsomot, zellerszárat és a paprikát választottam. Rozsos, magvas kenyeret pirítunk hozzá. Együtt tálaljuk.

Főétel:
Erdei gombákkal töltött zsenge "tejszínes" karalábé szélesmetélttel

Erdei gombákat azért választottam, mert nagyon finom aromájuk van, mind amellett pedig az erdei gombákat nem kezelik vegyszerekkel. A karalábénak szezonja van, ezért ez egy szezonális étel. Zsenge karalábéból finom.


Hozzávalók:
- 6 db nagyobb friss karalábé
- 500 g fagyasztott erdei gomba
- 125 g barnarizs
- 4 szál újhagyma
-4 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanálnyi bio, nem hidrogénezett margarin
- 3x250 ml szója tejszín
- 2 evőkanál zabliszt
- 2 kávéskanál tengeri só
- vegamix
- 1/2 kávéskanálnyi rozmaring
- késhegynyi fekete bors
- friss petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- 250 g algás szélesmetélt, tönköly tésztából

A karalábékat megtisztítjuk a leveleitől és a héjától, majd karalábévájóval kiszedjük a belsejét, kb 1 cm-es falat hagyunk (a kiszedett részeket ne dobjuk el, mert a tejszínes öntetbe is teszünk; a maradékból pedig levest főzhetünk). Egy edénybe ujjnyi vizet öntünk, beleszórjuk a vegamixet a karalábékat kb. 15-20 percig előpároljuk. Az előre beáztatott barnarizst kevés sóval puhára főzzük. Az erdei gombát miután kiengedett, megmossuk apróra vágjuk. Az újhagymát szintén felaprítjuk és az olívaolajon megfuttajuk, majd rádobjuk a gombát, együtt pároljuk. Sózzuk, fűszerezzük a rozmaringgal, belepréseljük a fokhagymát is. Lefedve addig pároljuk amíg a gomba kellőképpen megpuhul. Majd a leszűrt barnarizst hozzá keverjük. 1 evőkanálnyi szójatejszínt is hozzákeverünk a masszához.

A karalábék kivájt üregébe töltjük az erdei gombás tölteléket.

Egy tűzálló tálba tesszük a karalábékat, tetejükre kevéske margarint teszünk, az edény aljára öntünk 1-2 dl vizet , majd alufóliával letakarva, előmelegített sütőben 15 percig pároljuk még.

Ezalatt megcsináljuk a tejszínes öntetet. A karalábék belső, kiszedett részeit kevés olajon pároljuk 4-5 percig, majd sózzuk, erre ráöntjük a szójatejszínt és lefedjük. Megvárjuk, amíg felforr, majd külön edényben a zablisztet csomómentesre elkeverjük kevés vízzel, ezzel besűrítjük a szójatejszínt. Belepréselünk 2 gerezd fokhagymát. A sütőből kivesszük a töltött karalábékat és ráöntjük a tejszínes öntetet, majd a kifőtt szélesmetélttel együtt tálaljuk.

Folyt. köv. a desszerttel és a jó társasággal (fotók)! :)

3 megjegyzés:

  1. A képeken nagyon mutatósak, és a menü is tetszetős. Grat. :)
    Brigi

    VálaszTörlés
  2. Minden iszonyú fincsi volt!A terítés is gyönyörűszép!Emi nagyon magasra tette a lécet!Felköthetjük a gatyánkat,hogy a nyomába érjünk!Még szerencse,hogy a jó társaság a többi vacsin is adott lesz:):):)Még1x köszönünk mindent!

    VálaszTörlés
  3. Emi, nagyon jók lettek a fotók! Azt hiszem a hétvégén megcsinálom a családnak a karalábét és talán a tortát is. Köszönjük szépen a szép estét és a csodás vacsit!:))

    VálaszTörlés