2010. június 3., csütörtök

Vacsora Katánál - 3. rész (Recept)

A főétel okozta a legnagyobb fejtörést számomra, hisz több fogásból álló menüsort terveztem, de nem akartam leterhelni a vendégeim pocakját annyira, hogy a desszert és az "utóétel" már ne férjen beléjük. Valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva ragaszkodtam a tekercs formátumhoz, így az alábbi - szerintem - ötletes és nagyon finom fogás került a tányérokra.



Pestos padlizsántekercsek tejszínes - spenótos újkrumplival és tökmagos - mézes - gyömbéres sárgarépa salátával

A tekercsekhez:
- 2 nagyobb padlizsán
- 1 piros színű paprika
- 1 kisebb cukkini
- 5 dkg növényi sajt (pl. Cheezly - edam ízesítésű)
- kevés olaj a padlizsán szeletek megkenéséhez

A pestohoz:
- 1 csomag szárazon megpirított fenyőmag
- 3 marék bazsalikom levél
- 1 evőkanál olajban eltett medvehagyma
- 5 dkg felkockázott növényi sajt (pl. Cheezly - edam ízesítésű)
- kevés extra szűz olívaolaj

A megmosott padlizsánokat hosszában vékonyan felszeleteltem, sütőpapíros tepsire fektettem, kevés olajjal megkentem és 220 fokosra előmelegített sütőben, grill fokozaton 8 - 10 perc alatt megsütöttem.

A pestohoz összeturmixoltam a fenti hozzávalókat, megkentem vele az időközben megsült padlizsán szeleteket, majd mindegyikre ráfektettem néhány hasáb paprikát, cukkinit és sajtot, feltekertem és egy hőálló tálba helyeztem úgy, hogy alulra kerüljön a hajtás, nehogy kinyíljanak a kis csomagok sütés közben. Mindegyik tekercs tetejére pakoltam még egy kis pestot és 180 fokon 10 perc alatt készresütöttem.

A krumplihoz:
- 1 púpos evőkanál bio margarin
- 1 kg újkrumpli
- 5 marék friss spenót
- 2 evőkanál olajban eltett medvehagyma
- 1,5 dl zabtejszín
- só, frissen őrölt fehérbors

A krumplit megtisztítottam, felkockáztam és az elektromos párolóedényben megpároltam. Közben megmostam a spenótot és felcsíkoztam a leveleket. A megfőtt krumplit egy nagy serpenyőbe költöztettem, rákanalaztam a margarint, nagy lángon átforgattam, ráöntöttem a tejszínt, fűszereztem (medvehagyma, só, bors), rászórtam a spenótcsíkokat, majd fedő alatt hagytam néhány percig (ekkor már kis lángon!) rotyogni.

A sárgarépa salátához:
- 20 dkg reszelt sárgarépa
- 1 mokkáskanál friss gyömbér, reszelve
- 2 evőkanál tökmag
- friss citromlé, só, méz ízlés szerint

Összekevertem a fenti alapanyagokat és hűtőben hagytam érni az ízeket. Ezt a salátát célszerű fogyasztás előtt min. fél nappal elkészíteni.

Tálaláskor fejenként négy padlizsántekercs mellé halmoztam a tejszínes krumpliból és sárgarépa salátából.

Tapasztalataim:
A padlizsántekercsek nagyon "csúsznak" érdemes bőkezűen osztogatni őket. ;) A sárgarépa saláta másnap az igazi! Addigra fantasztikusan összeérnek az ízek és egy kis levet is ereszt a méznek köszönhetően!

3 megjegyzés:

  1. Hát, én nem bírtam kivárni, míg felteszed a recepteket, annyira meg akartam csinálni a padlizsánt és a salit. A sali messze volt a tiédtől, majd újra próbálkozom, mert iszonyúan ízlett, a padlizsánt pesto nélkül csináltam, és nagyon bejött nekünk!!!

    VálaszTörlés
  2. Szólhattál volna, szívesen átküldtem volna mail - ben :)
    Örülök, hogy ennyire bejöttek a kaják :D
    Pussz!

    VálaszTörlés
  3. Szupernek tűnik ez az összeállítás!

    VálaszTörlés