Szójamajonézes gombával leöntött szezámos újkrumpli
Volt nekem egy régi receptem amiben még sonkadarabok és hagyományos majonéz szerepelt. Isteni volt, minden vendég és családtag, ismerős és kolléganő imádta. Régóta töröm a fejem azon, hogy vegánná kellene alakítani ezt az ételt. Na ezt valósítottam meg most. Voltak kétségeim, hogy a házi szójamajonéz, hogyan fog működni a sütőben, de le a kalappal előtte. Tökéletesen megállta a helyét.
Hozzávalók:
- 2 adag szójamajonéz
- 1 kg gomba
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 kg parázskrumpli
- 2 ág friss rozmaring
- szezámmag
- olívaolaj
- himalaya só
- Alnatura chilis fűszersó
- őrölt fekete bors
A szójamajonézt az itt található recept szerint elkészítettem. A fokhagymát apróra vágtam és pici olívaolajra dobtam, kicsit átpirítottam, majd rádobtam a megmosott, felszeletelt gombát, sóztam, borsoztam, beletettem a megtépkedett rozmaringot és fedő és víz hozzáadása nélkül dinszteltem. A krumplit jó alaposan megmostam, kettévágtam és elrendeztem egy lapos sütőtepsin. Leszárítottam róla a vizet, majd meglocsoltam olívaolajjal és megszórtam a fűszersóval. Lefedtem alufóliával és 40 percig 180 fokon, hőlégkeverésen sütöttem. A gombát kihűtöttem és belekevertem a szójamajonézbe. Miután a krumpli megpuhult, levettem a fóliát, a tetejére terítettem a majonézes gombát és a tetejét megszórtam a szezámmaggal. Visszatettem a sütőbe és addig sütöttem amíg a szezámmag kicsit megpirult rajta.
Brokkolival töltött kesudiósült
Ezt a receptet már régóta készítem, eredetileg Katánál találkoztam vele. Most egy kicsit a töltelékén alakítottam, mert eredetileg padlizsánnal készült, most viszont brokkoli került bele. Azért választottam ezt a receptet, mert úgy gondoltam erről beszélni nem elég, mindenkinek meg kell kóstolnia.
Hozzávalók:
Sülthöz:
Volt nekem egy régi receptem amiben még sonkadarabok és hagyományos majonéz szerepelt. Isteni volt, minden vendég és családtag, ismerős és kolléganő imádta. Régóta töröm a fejem azon, hogy vegánná kellene alakítani ezt az ételt. Na ezt valósítottam meg most. Voltak kétségeim, hogy a házi szójamajonéz, hogyan fog működni a sütőben, de le a kalappal előtte. Tökéletesen megállta a helyét.
Hozzávalók:
- 2 adag szójamajonéz
- 1 kg gomba
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 kg parázskrumpli
- 2 ág friss rozmaring
- szezámmag
- olívaolaj
- himalaya só
- Alnatura chilis fűszersó
- őrölt fekete bors
A szójamajonézt az itt található recept szerint elkészítettem. A fokhagymát apróra vágtam és pici olívaolajra dobtam, kicsit átpirítottam, majd rádobtam a megmosott, felszeletelt gombát, sóztam, borsoztam, beletettem a megtépkedett rozmaringot és fedő és víz hozzáadása nélkül dinszteltem. A krumplit jó alaposan megmostam, kettévágtam és elrendeztem egy lapos sütőtepsin. Leszárítottam róla a vizet, majd meglocsoltam olívaolajjal és megszórtam a fűszersóval. Lefedtem alufóliával és 40 percig 180 fokon, hőlégkeverésen sütöttem. A gombát kihűtöttem és belekevertem a szójamajonézbe. Miután a krumpli megpuhult, levettem a fóliát, a tetejére terítettem a majonézes gombát és a tetejét megszórtam a szezámmaggal. Visszatettem a sütőbe és addig sütöttem amíg a szezámmag kicsit megpirult rajta.
Brokkolival töltött kesudiósült
Ezt a receptet már régóta készítem, eredetileg Katánál találkoztam vele. Most egy kicsit a töltelékén alakítottam, mert eredetileg padlizsánnal készült, most viszont brokkoli került bele. Azért választottam ezt a receptet, mert úgy gondoltam erről beszélni nem elég, mindenkinek meg kell kóstolnia.
Hozzávalók:
Sülthöz:
- 2 ek. olívaolaj
- 1 szál szárzeller (felszeletelve)
- 1 vöröshagyma (összeaprítva)
- 1,8 dl meleg víz
- 1 evőkanál sörélesztőpehely
- 8 dkg teljeskiőrlésű zsemlemorzsa
- 225 gr kesudió (darálva)
- 0,5 ek Cajun fűszerkeverék
- 1 ek barna rizsliszt
- himalaya só
- veganatura ételítesítő
- őrölt fekete bors
- biomargarin (a forma kikenéséhez)
Töltelékhez:
- 15 dkg brokkoli (rózsáira szedve)
- 8 dkg Kaliforniai paprika (felkockázva)
- 1 gerezd fokhagyma
- himalaya só
Az olívaolajon megpirítottam a hagymát és a zellerszárat, megszórtam az ételízesítővel, ráöntöttem a meleg vizet és félretettem. Egy tálban összekevertem a kesudiót, a sörélesztőpelyhet, a zsemlemorzsát, a barnarizs lisztet, sót, borsot és hozzáöntöttem a hagymás keveréket. Jól összekevertem. A tölteléknek valókat egy serpenyőben pici olívaolajon összepirítottam. Egy sima aljú őzgerinc formát megkentem margarinnal, beletettem a kesudiós massza felét, ráterítettem a tölteléket, majd belenyomkodtam a massza maradékát. A 170 C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt nekem aranybarnára sült.
- 1 szál szárzeller (felszeletelve)
- 1 vöröshagyma (összeaprítva)
- 1,8 dl meleg víz
- 1 evőkanál sörélesztőpehely
- 8 dkg teljeskiőrlésű zsemlemorzsa
- 225 gr kesudió (darálva)
- 0,5 ek Cajun fűszerkeverék
- 1 ek barna rizsliszt
- himalaya só
- veganatura ételítesítő
- őrölt fekete bors
- biomargarin (a forma kikenéséhez)
Töltelékhez:
- 15 dkg brokkoli (rózsáira szedve)
- 8 dkg Kaliforniai paprika (felkockázva)
- 1 gerezd fokhagyma
- himalaya só
Az olívaolajon megpirítottam a hagymát és a zellerszárat, megszórtam az ételízesítővel, ráöntöttem a meleg vizet és félretettem. Egy tálban összekevertem a kesudiót, a sörélesztőpelyhet, a zsemlemorzsát, a barnarizs lisztet, sót, borsot és hozzáöntöttem a hagymás keveréket. Jól összekevertem. A tölteléknek valókat egy serpenyőben pici olívaolajon összepirítottam. Egy sima aljú őzgerinc formát megkentem margarinnal, beletettem a kesudiós massza felét, ráterítettem a tölteléket, majd belenyomkodtam a massza maradékát. A 170 C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt nekem aranybarnára sült.
Ez a kesudió sült nagyon jól hangzik!
VálaszTörlésNemcsak hangzik.Nagyon fincsi is:)
VálaszTörlésÖrülök, hogy Ti is szeretitek a kesusültet, én már rég nem csináltam, lehet, hogy éppen itt az ideje?! :o)) Guszták nagyon a fotók, azaz a kaják ;o)
VálaszTörlésZizi, Frutti, Kata, köszönöm szépen! Mi is szeretjük, kár, hogy a kesudiónak horror ára van.:)
VálaszTörlésLehet, hogy én is ezért teszem ritkábban az asztalra? :P
VálaszTörlésNa, tegnap én is beszavaztam erre a csodára, és hát nagggyon finom lett!:-) Anym 60. szülinapján volt a vega főétel, és térültem-fordultam, 5 perc múlva már csak azt vettem észre, hogy a sarka maradt éppen nekem!:-)) Nagyon ízlett mindenkinek! Köszi a receptet, Kat!:-)
VálaszTörlés