2010. június 11., péntek

Vacsora Benzsinél - 3. rész (Recept)


Szójamajonézes gombával leöntött szezámos újkrumpli

Volt nekem egy régi receptem amiben még sonkadarabok és hagyományos majonéz szerepelt. Isteni volt, minden vendég és családtag, ismerős és kolléganő imádta. Régóta töröm a fejem azon, hogy vegánná kellene alakítani ezt az ételt. Na ezt valósítottam meg most. Voltak kétségeim, hogy a házi szójamajonéz, hogyan fog működni a sütőben, de le a kalappal előtte. Tökéletesen megállta a helyét.

Hozzávalók:
- 2 adag szójamajonéz
- 1 kg gomba
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 kg parázskrumpli
- 2 ág friss rozmaring
- szezámmag
- olívaolaj
- himalaya só
- Alnatura chilis fűszersó
- őrölt fekete bors

A szójamajonézt az itt található recept szerint elkészítettem. A fokhagymát apróra vágtam és pici olívaolajra dobtam, kicsit átpirítottam, majd rádobtam a megmosott, felszeletelt gombát, sóztam, borsoztam, beletettem a megtépkedett rozmaringot és fedő és víz hozzáadása nélkül dinszteltem. A krumplit jó alaposan megmostam, kettévágtam és elrendeztem egy lapos sütőtepsin. Leszárítottam róla a vizet, majd meglocsoltam olívaolajjal és megszórtam a fűszersóval. Lefedtem alufóliával és 40 percig 180 fokon, hőlégkeverésen sütöttem. A gombát kihűtöttem és belekevertem a szójamajonézbe. Miután a krumpli megpuhult, levettem a fóliát, a tetejére terítettem a majonézes gombát és a tetejét megszórtam a szezámmaggal. Visszatettem a sütőbe és addig sütöttem amíg a szezámmag kicsit megpirult rajta.

Brokkolival töltött kesudiósült

Ezt a receptet már régóta készítem, eredetileg Katánál találkoztam vele. Most egy kicsit a töltelékén alakítottam, mert eredetileg padlizsánnal készült, most viszont brokkoli került bele. Azért választottam ezt a receptet, mert úgy gondoltam erről beszélni nem elég, mindenkinek meg kell kóstolnia.

Hozzávalók:
Sülthöz:
- 2 ek. olívaolaj
- 1 szál szárzeller (felszeletelve)
- 1 vöröshagyma (összeaprítva)
- 1,8 dl meleg víz
- 1 evőkanál sörélesztőpehely
- 8 dkg teljeskiőrlésű zsemlemorzsa
- 225 gr kesudió (darálva)
- 0,5 ek Cajun fűszerkeverék
- 1 ek barna rizsliszt
- himalaya só
- veganatura ételítesítő
- őrölt fekete bors
- biomargarin (a forma kikenéséhez)
Töltelékhez:
- 15 dkg brokkoli (rózsáira szedve)
- 8 dkg Kaliforniai paprika (felkockázva)
- 1 gerezd fokhagyma
- himalaya só

Az olívaolajon megpirítottam a hagymát és a zellerszárat, megszórtam az ételízesítővel, ráöntöttem a meleg vizet és félretettem. Egy tálban összekevertem a kesudiót, a sörélesztőpelyhet, a zsemlemorzsát, a barnarizs lisztet, sót, borsot és hozzáöntöttem a hagymás keveréket. Jól összekevertem. A tölteléknek valókat egy serpenyőben pici olívaolajon összepirítottam. Egy sima aljú őzgerinc formát megkentem margarinnal, beletettem a kesudiós massza felét, ráterítettem a tölteléket, majd belenyomkodtam a massza maradékát. A 170 C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt nekem aranybarnára sült.

6 megjegyzés:

  1. Ez a kesudió sült nagyon jól hangzik!

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy Ti is szeretitek a kesusültet, én már rég nem csináltam, lehet, hogy éppen itt az ideje?! :o)) Guszták nagyon a fotók, azaz a kaják ;o)

    VálaszTörlés
  3. Zizi, Frutti, Kata, köszönöm szépen! Mi is szeretjük, kár, hogy a kesudiónak horror ára van.:)

    VálaszTörlés
  4. Lehet, hogy én is ezért teszem ritkábban az asztalra? :P

    VálaszTörlés
  5. Na, tegnap én is beszavaztam erre a csodára, és hát nagggyon finom lett!:-) Anym 60. szülinapján volt a vega főétel, és térültem-fordultam, 5 perc múlva már csak azt vettem észre, hogy a sarka maradt éppen nekem!:-)) Nagyon ízlett mindenkinek! Köszi a receptet, Kat!:-)

    VálaszTörlés