2010. április 30., péntek

Vacsora Veránál - 1. rész (Élménybeszámoló)

Tegnap este a mi csapatunk is belecsapott a lecsóba, nevezetesen egymás megismerésébe és a közös lakomázásba. Ha tudom, hogy ennyi izgalom vár rám a nálam elköltött vacsora előtt, kétszer is meggondolom, hogy megszervezem-e ezt a játékot. :) Viccet félretéve: az történt, hogy a menü az összeállítás kezdetétől egészen a vacsora előtti estéig FOLYAMATOSAN formálódott. Ez így jópofán hangzik, de engem meglepett és megterhelt. Úgy képzeltem, hogy majd szép gondosan összeállítom a listát, és aztán elégedetten készülődök. Ehhez képest mikor előző este ott tartottam, hogy fogalmam sincs, mi lesz a főétel, kissé összeomlottam... A történetet tarkította, hogy a múlt szombatra tervezett vacsorát csütörtökre kellett halasztani, mert nagyon durván lebetegedtem. (Talán nem véletlen?)

Az alapkoncepcióm szerint – amihez végül is tartottam magam - két szempontot tartottam fontosnak: egyrészt nem szerettem volna húshelyettesítőket használni, másrészt idényzöldségekből akartam mindent elkészíteni. Így végül a következő menü alakult ki:

Előétel:

Spárgakrémleves, petrezselymes raviolival

Főétel:

Medvehagymás polenta

Tejszínes spenót

Karamellizált sárgarépa

Aszalt paradicsomos tapenade

Rucolasaláta tormás, sült céklával

Desszert:

Narancsos eperzselé kókuszhabbal

Ital:

Vegyes limonádé rózsavirágvízzel

Igyekeztem mindent előkészíteni, amit csak lehet, mert csak a délután állt rendelkezésemre. A főzés jól sikerült, az előzetesen ki nem próbált ételek is beváltak, csak a répát égettem picit meg a vendégek érkezése előtt negyed órával, amíg sminkeltem magam. De azért azt is megettük.

A terítésre is igyekeztem nagy hangsúlyt fektetni. Előkerült a családi porcelán-és ezüst étkészlet, amit egyébként csak ünnepekkor használunk.


Így mire megérkeztek a lányok, mindennel elkészültem, és bár eléggé izgultam, de elégedett voltam. Egy egész zacskónyi ajándékot kaptam tőlük: sóőrlő, olívaolaj, lenmagolaj, szőlőmagolaj, bazsalikom, és egy vegazsír. :)


Rögtön elkezdtünk enni, és addig meg sem álltunk, amíg végig nem ettük a menüt.

(Fotó by szomszéd)

Vicces volt, hogy mindent fotóztunk.


Úgy tűnt, hogy mindennek sikere volt, de talán leginkább a levesnek. Aztán olyan beszélgetésbe merültünk, hogy észre sem vettük, hogy eltelt 4 közös óra. Nagyon jól éreztem magam, és nagyon örülök, hogy megismerhettem a csapattársaimat!

Amit másként csinálnék:
A desszert szerintem picit alulmúlta a többi étel színvonalát. Finom volt, de nem volt olyan különleges, mint amennyire hittem, hogy az.
Egyféle italt szolgáltam fel végig, ezt másként csinálnám, egy üdvözlő itallal kezdenék, és aztán térnék át valami másra.
A vacsora viszonylag gyorsan lezajlott, és utána órákig beszélgettünk az asztalnál. Szerintem egy idő után, talán köszönhetően annak is, hogy könnyű volt a vacsi, jól esett volna egy kis nasi.
Egy hónap múlva Katához megyünk, már nagyon várom!

(Vera, Adél, Kata, Bettyó)

Folyt. köv. a receptekkel!

10 megjegyzés:

  1. Hú, Vera, nem semmi menü! Már attól jóllaktam, hogy végigolvastam. Nagyon szuper a közös fotó is, de várom már az ételfotókat is ám!

    VálaszTörlés
  2. Legküzelebb muszáj nekünk is közös fotózni....

    VálaszTörlés
  3. Szilda, egyetértek!
    Készítsünk mi is közös fotót! Ha nem is mutogatjuk, de legalább nekünk legyen!

    VálaszTörlés
  4. Szerintem ti is nyugodtan felrakhattok közös képet, nem?

    VálaszTörlés
  5. Vera, nem semmi a menü amit összeállítottál! Biztosan nagyon finom volt. A spárgakrémlevesre különösen kiváncsi lettem volna, így nagy hirtelen, mert ma azt főzök, jól jött volna az ötlet.:))

    VálaszTörlés
  6. Vera, csodaszép a terítéked, nagyon romantikus és előkelő :) A spárgakrémleves valóban Isteni finom lehetett, imádom a spárgát! Elképzelem milyen lesz a közös tali, mikor mindannyian találkozunk...az izgalomtól már most kibújok a börömből:)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon tetszik a teríték, annyira elegáns!
    Biztos nagyon finom volt a menü, mert Istenien Hangzik!

    VálaszTörlés
  8. Sziasztok Lányok!
    Látom mindenkinek izgatja a fantáziáját a spárgakrém leves:-) Nemcsodálom, mert Isssteni finom volt. De nem csak a leves, hanem minden és szerintem szuper kis estét töltöttünk Veránál:-)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon izgalmas ételek! Egyszerű, sokszor hanyagolt (na nem vegák vagy vegánok konyhájában) alapanyagok, amikkel csodákat lehet művelni. Ahogy elnézem, ez neked sikerült is:)

    VálaszTörlés
  10. Norka, sajnálom, hogy nem kóstoltad meg őket :()

    VálaszTörlés