2010. július 29., csütörtök

Vacsora Szamócánál - 4. rész (Recept)

Levendulás rizskehely kesutejszínnel és mézkaramellel
Természetesen nem volt kérdéses számomra, hogy a levendulás limonádé mellé valamilyen levendulás desszertet készítek, ha már épp teljes pompájában kínálja magát ez a különleges virág a kapuban. Előre összeállítható, krémes, hűsítő, szezonális desszertet szerettem volna alkotni, amihez jól illik az akkor kísérletezett mézkaramell és kesutejszín. Nos, ez lett belőle. A kesutejszín sajnos nem lett teljesen krémes és a mézkaramell is tökéletesedett (felső kép) azóta, úgyhogy most a végső verziót adom közre, habár a vacsorán még csak a kísérleti fázissal (alsó kép) találkozhattak a lányok.


Hozzávalók:
A rizshez:
- 250 g jázminrizs
- 3 evőkanál rizsliszt1 citrom reszelt héja
- fél rúd vanília
- 3-4 evőkanál méz
- kb. 15-20 szál levendula virága + kb 10 szál a díszítéshez
Kesutejszínhez:
- 1 csomag (100 g) kesudió (sótlan, nem pörkölt)
- 2 evőkanál méz
Mézkaramellhez:
- 6 evőkanál méz
- 2 evőkanál a kesutejszínből

A kesudiót több órára, de akár egy egész éjszakára is beáztatjuk. Először megfőzzük a rizst úgy, mint amikor tejberizst készítünk: a rizst a rizsliszttel, a vaníliarúd kikapart belsejével és a vaníliarúddal együtt kb kétszeres mennyiségű vízzel odatesszük főni. Egy pillanatra sem hagyjuk magára, folyamatosan kevergetjük, amíg a rizs megpuhul. Ha szükséges, közben folyamatosan pótoljuk rajta a vizet. Ha a rizs elkészült, kivadásszuk belőle a vaníliarudat, hozzáadjuk a citromhéjat és félretesszük hűlni. Amíg a rizs hűl, elkészítjük a tejszínt és a karamellt is. A tejszínhez a kesudiót a mézzel és néhány evőkanál áztatólével krémesre turmixoljuk. Ha szükséges, tehetünk még hozzá levet, a lényeg, hogy tejszín állagú legyen a végeredmény.

A karamellhez a mézet néhány evőkanál vízzel elkeverjük és közepes tűzön el kezdjük melegíteni. Kevergetni nem kell, nem fog odaégni, csak ha nagyon elfeledkezünk róla, úgyhogy folyamatosan tartsuk szemmel. A mézet addig hevítjük, amíg besűrűsödik és karamellszíne nem lesz, illetve már érezni enyhén a karamell illatát is. Lehúzzuk a tűzről, hozzákeverünk két evőkanálnyit a kesutejszínből és félretesszük hűlni. Ha nem adjuk hozzá egyből a tejszínt, akkor ugyanolyan kőkemény égetett cukor lesz a lábas alján, mint a kristálycukorból készült változatnál. Hűtés közben a karamell még sűrűsödik, de ha túl sűrűnek találjuk bármikor adhatunk még hozzá a tejszínből.


Ha a rizs teljesen kihűlt, összeállítjuk a levendulás kelyhet: a rizshez keverjük a 3-4 evőkanál mézet és a kesutejszínt, majd tálalás előtt hozzáadjuk a tokjából kicsipkedett levendulavirágokat. A rizst kelyhekbe töltjük, mézkaramellel meglocsoljuk és levendulavirágokkal díszítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése