2010. július 25., vasárnap

Ebéd Parvatinál - 4. rész (Recept)

Desszert:
Kulfi - Fagyi


A kulfi fagyit jelent, de az indiai fagyi tejből készül, ezért ezt csak a menü kedvéért neveztem el kulfinak, mert ebben a fagyiban semmi tejtermék nincsen.

Hozzávalók:
-500 ml kókusztej
-100 g bio kókuszreszelék
-200 ml rizstej
-2 ek. tápióka liszt
-1 ek. nádcukor

A kókusztejben elkeverjük a cukrot és elkezdjük főzni. A rizstejet megmelegítjük és csomómentesre keverjük benne a tápióka port, ezután lassan és fokozatosan hozzáöntjük a kókusztejhez, és alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a kókuszreszeléket és még öt percig főzzük. Megvárjuk míg teljesen kihűl, dobozba tesszük és a fridzsiderben tovább hűtjük. Mikor egészen hideg, kivesszük és alaposan elkeverjük (krémes állagú lesz). Mélyhűtőbe tesszük. Fogyasztás előtt pár órával kivesszük, megvárjuk, amíg kiolvad és alaposan átkeverjük, míg teljesen krémes lesz, ezután 10-15 percre visszatesszük a fagyasztóba. Szervírozás előtt kókusz reszeléket pirítunk rá és azzal megszórjuk, citromfű levéllel díszítjük.


Fagylaltgéppel természetesen könnyebb lehet elkészíteni, de így sem okozott sok gondot. :) Egyszerű volt az elkészítése, amit utolsó percben rögtönöztem, mivel a desszert, amivel készülni szerettem volna, azt nem sikerült vegánosan elkészíteni... Olyan nagy sikere lett, hogy a lányok szívesen repetáztak és kiderült keveset készítettem, mert mind elfogyott!

Nasi a csevejhez:
Hindusztáni Halva


Nagyon régóta készítem ezt az édességet. Szatszangok után a Sivananda Központokban ezzel kínáljuk körbe a résztvevőket. Szatszang alatt az oltáron van letakarva és mielőtt felszolgáljuk, előbb Krishnának kínáljuk, majd a Swámiknak, és ezután az embereknek. Általában jellemzője, hogy nagyon édes, de mivel mielőtt megennénk, Krishnának (Istennek) ajánlottuk fel, ezért szent étel, prasad. Azt mondják ezért nem hízlal, "bűntetlenül" ehetünk belőle. :)

Hozzávalók 5-10 főre:
-100g teljeskiőrlésű dara
-100 g nádcukor
-50 g mazsola
-40 g natúr pisztácia
-2 ek palmazsír vagy ghee
-2 tk őrölt kardamom
-3-4 szál sáfrány
-víz

Apróra vágjuk a pisztáciát (lehet más dióféle is). Egy lábosban kb. 1 liter vizet felteszünk a cukorral, a mazsolával és a sáfránnyal főni. Ezalatt a wokba tesszük a ghee-t és hozzáadjuk a darát, és kb 20 percig kavargatva pirítjuk. Majd hozzáadjuk a pisztáciát, és a kardamom port, jól elkeverjük és tovább sütjük. Amikor a vízben elolvadt a cukor, lassan elkezdjük a sült búzadarához adagolni, vigyázzunk, mert köpködni fog, ezért nagyon lassan és folyamatosan kevergetve öntsük hozzá a cukros, mazsolás vizet.

Az egészet fel fogja venni, ekkor már főzzük a darát, és lehet az is, hogy még több vizet felvesz, ne sajnáljuk. Még kb. 20-30 percig kavargatva főzzük. Ha lágyabbra, krémesebbre szeretnénk, érdemes fele víz és fele tejjel készíteni, sokkal finomabb lesz. Mikor kész, a krémes masszát egy tálcára borítjuk és elsimítjuk, tetejét díszíthetjük pisztáciával vagy reszelt, pirított kókusszal, tálalás előtt kis kockákra vagy rombusz formákra vágjuk.




Elkészítése közben érdemes az Istenire gondolni, ettől is válik "szentté" ez az étel. Nekünk az ashramban, a Halva készítése előtte szigorúan meg kellett fürdeni, hajat mosni és tiszta ruhát húzni. És főzés közben tilos kóstolni!

Mangó Lassi

Hozzávalók 4 főre:
-500 g szója joghurt (Alpro soya, ez édeskés)
-2 db friss mangó húsa
-ízlés szerint nádcukor
-víz


A mangókat meghámozzuk és késsel levagdossuk a magról a mangó húsát. Fél liter joghurttal és ízlés szerinti mennyiségű cukorral krémesre turmixoljuk. Ha a mangónk nagyon édes, és a szója joghurt is édes, lehet, hogy nem szükséges a cukor, de érdemes megkóstolni. :) Ha nagyon sűrű kevés vízzel hígítjuk.

Mangó lassi még: ITT.

2 megjegyzés: