2010. július 25., vasárnap

Ebéd Parvatinál - 3. rész (Recept)

Leves:
Dhal, az Indiai "leves"
Leginkább a nagyon könnyen megfőzhető sárga feles moongo (mungó) babból készül, ami nem összekeverendő a feles sárgaborsóval, természetesen ez is használható dhal készítéséhez, bár az én véleményem az, hogy az igazi dhal-hoz moongo bab szükséges. Ezt az ételt tulajdonképpen minden hüvelyesből elkészíthetjük, zöld moongo babból is nagyon finom. (Ebből is van egész és felezett is.) Az ebédre a sárga felezett babnál maradtam, ez nagyon hamar elkészíthető.

Hozzávalók 4-6 személyre:
-250 g felezett sárga mungó bab (TRS)
-2 tk cumin mag
-1 tk koriander mag
-1 zöld chili
-friss gyömbér gyökér
-egy fél citrom leve
-5-6 curry levél
-1 tk kurkuma
-1 tk örölt cumin
-1,5 tk garam masala
-1 paradicsom
-só
-friss koriander zöldje
-szója vagy bio natur joghurt

Alaposan megmossuk a mungóbabot, és bő vízben feltesszük főni. Főzés közben a tetején keletkező habot óvatosan egy kanállal leszedjük. Hozzáadjuk a kurkumát és jól elkeverjük.

Míg fő a bab elkészítjük a fűszeres alapot :
Serpenyőben hevítünk ghee-t vagy más növényi zsiradékot, majd beletesszük a fűszereket: cumint és az apróra zúzott koriander magokat, nagyon finom illatot fog árasztani. Ezután hozzáadjuk a curry leveleket, a kimagozott és apróra vágott chilit, reszelt gyömbért és az apróra kockázott paradicsomot. Majd kevergetve még pár percig sütjük, csak a legvégén adjuk hozzá az őrölt fűszereket. A garam masalat nem szükséges főzni, csak veszít az aromájából, ezért akkor adjuk a leveshez amikor az már teljessen készen van.

Pár percre félretesszük, ha rögtön hozzáadnánk a leveshez a még forró fűszeres alapot, akkor a fűszerek nagy részének aromája elillanna, ezért várunk, és csak 1-2 perc után öntjük hozzá a babhoz. Jól elkeverjük.

Ha nagyon besűrűsödik a levesünk, akkor meleg vizet hozzá adva hígítsuk picit. A hideg vizes felöntés, bármilyen étel főzése közben, a főzési procedúra újbóli kezdetét jelenti, ez sem az ételnek (energetikailag), sem a mi időnknek nem kedvez.


A végén ízlés szerint sózzuk. Tálaláskor friss citromlevet és apróra vágott koriander zöldjét adunk hozzá, még különlegesebbé és pikánssá téve így a levest. Ha szeretjük, tehetünk még bele friss joghurtot (vegán: soya joghurt), lágy és még krémesebb lesz tőle.

Főétel:
Bhindi Masala - Fűszeres okra (hölgy ujj)

Hozzávalók 4 személyre:
-500 g okra
-fél piros és sárga kápia paprika
-1tk római kömény
-1 ek őrölt koriander
-1/2 tk kurkuma
-1/2 tk só
-1/2 tk mangó por vagy friss citrom leve
-1/2 tk chili por
-2 ek olaj

Az okrát megmossuk majd konyharuhában felitatjuk róla a vizet, hogy teljesen száraz legyen. Ha vizes marad az okra és úgy kezdjük el felszeletelni akkor ragadni fog. A paprikákat apró kockákra vágjuk (én megpucoltam őket, hogy ne legyen nehéz a gyomornak a paprika héja, de ez egyéni). Az okra végeit lecsípjük, majd ferdén félbe vágjuk, ha túl hosszú akor vághatjuk három részbe. Az olajat egy nagyobb serpenyőben, vagy wok-ban felhevítjük, és beletesszük a római köményt, megvárjuk míg kipattog és finom illatot áraszt, ekkor hozzáadjuk a felszeletelt okrát. 3-5 percig dinszteljük ezután hozzákeverjük az őrölt fűszereket, a sót és a paprika kockákat. Addig sütjük míg az okra és a paprika meg nem puhul, ügyelve, hogy ne főzzük szét.

Nimbu Chawal - Citromos rizs

Hozzávalók:
-200 g Basmati rizs
-1/2 tk római kömény
-1/2 tk fekete mustár mag
-4-5 db curry levél
-1 db fahéjrúd
-1/2 tk kurkuma
-80 ml friss citromlé
-1 citrom 8 gerezdre vágva
-1 tk só
-1 ek olaj
-víz

A rizst megmossuk és egy konyharuhán lecsöpögtetjük. Ezalatt az oljat fehevítjük és hozzáadjuk a római köményt, mustármagot, curry leveleket, és a fahéj rudat. Mikor a római kömény színe sötétebb lesz ekkor hozzáadjuk a rizst, a fűszerekkel 2-3 percig kevergetve sütjük. Amikor a rizs áttetszővé válik hozzáöntjük a sós vizet, és egy percig forraljuk. Ha sárga rizst szeretnénk, akkor ennél a pontnál hozzáadjuk a kurkumát, lefedjük és kis lángon, kevergetés nélkül addig főzzük, amíg az összes víz el nem fő róla. Ezután levesszük a fedőt, eltávolítjuk a fahéjrudat, és a rizs tetejére locsoljuk a citromlevet, majd még 2-3 percig főzzük fedő nélkül. Egy villával felpuhítjuk a rizst, egy gerezd citrommal és apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk.


Uborkás Raita

Hozzávalók 4-6 személyre:
-fejenként 2 kisebb magyar uborka (8-10 db)
-500 ml Soyade szója joghurt
-só
-bors

Az uborkákat nagylyukú reszelőn lereszeljük. Sózzuk, borsózzuk és a soya joghurttal leöntjük, jól elkeverjük és hűtöben pár órán keresztül hagyjuk összeérni az ízeket.

Chapati - Indiai kenyér

Chapati, milliók napi kenyere Indiában.

Hozzávalók 10 db kenyérhez:
-250 g teljeskiörlésű búza liszt
-150 ml langyos víz
-1/2 tk só

A lisztet átszitáljuk, elkeverjük a sóval, lassan hozzáöntjük a vizet és elkezdjük gyúrni. Gyúrjuk 8-10 percen keresztül, mígnem puha, rugalmas tésztát kapunk. Ekkor kevés vízzel kenjük be a tészta tetejét és egy nedves ruhával letakarva minimum fél, maximum 2 órát hagyjuk pihenni.
Ezután ismét gyúrjuk át, majd formáljunk belőle 10 db egyenlő nagyságú pogácsát. Minden egyes kis golyócskát mártsunk lisztbe, és nyújtsuk ki őket kör alakra, ne sajnáljuk a lisztet.

Egy vastag aljú serpenyőt hevítsünk fel, amikor már kellően forró, tegyük bele a nyers chapatit. Egy konyharuhával a kezünkben finoman körbe forgassuk a chapatit a serpenyőben, enyhén lefelé nyomva a szélét, pár perc múlva apró levegő hólyagocskák keletkeznek a tésztán, ekkor fordítsuk meg, és ismételjük a műveletet. Ezután egy csipesszel vagy szabad kézzel fogjuk meg a tésztát és pár pillanatra tartsuk a nyílt láng fölé. A chapati felpúposodik mint egy lufi, és készen van. Konyharuhával kibélelt kosárba tegyük, és takarjuk le, hogy meleg maradjon. Ha fogyasztunk tejtermékeket, érdemes megkenni a chapati egyik felét kevés ghee-vel, nagyon finom lesz!

3 megjegyzés:

  1. A teljes menü Isteni volt, de az én kedvencem a szamósza után a leves volt. Nincsenek is rá szavak mennyire finom volt..........nyammm. Most is ennék egy tányérral!

    VálaszTörlés
  2. Most hűvös van, elkészítheted :) De hamarosan meghívlak egy tálkára :) HOZZÁM :)))

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Megsütöttem a chapatit, és isteni lett, pedig még láng fölé sem tartottam, de nem is hiányzott. Nagyon régóta szemezek vele, nem is tudom, miért vártam eddig, pedig rém egyszerű és gyors. Hálás köszönet érte.
    Üdv: Andi

    VálaszTörlés