2010. május 2., vasárnap

Vacsora Veránál - 2. rész (Receptek)

Spárgakrémleves petrezselymes raviolival


A képen úgy tűnik, mintha zöld békák úsznának a levesben. Én picit több spenótot tettem a tésztába, mint amit itt feltüntettem, ezért az élénk szín. :) A töltelék állaga és íze megfőve nagyon hasonlít a ricottához.

Hozzávalók a leveshez:
- 1 cs fehér spárga
- 1 kk nádcukor
- 2 dl zabtejszín
- 1 dl szójajoghurt

A spárgát megpucoltam és kb. 2 cm-es darabokra vágtam. Egy fazékban feltettem főni annyi vízzel, amennyi éppen ellepte. Fedő alatt puhára pároltam, majd botmixerrel pépesítettem. Szitán áttörtem (ez nagyon fontos, különben "szálkás" marad), megsóztam és hozzáöntöttem a tejszínt és a joghurtot és beforraltam.

Hozzávalók a raviolihoz:
- 15 dkg durum tésztaliszt
- 1 ek olívaolaj
- víz
- 1 kis maréknyi spenót
- 2 dl szójajoghurt, lecsepegtetve
- 1 marék petrezselyem

A lisztet az olajjal, az összeturmixolt nyers spenóttal és annyi vízzel összedolgoztam, hogy jól gyúrható, rugalmas tésztát kapjak. Kicsit gyúrogattam, majd fél órát pihentettem. A petrezselymet összevágtam és belekevertem a szójajoghurtba, egy kevés só társaságában. A tésztát nagyon vékonyra kinyújtottam (én géppel csináltam, azzal könnyebb, de lehet nyújtófával is), két téglalapot formáztam belőle. Az egyik darabot megkentem vízzel, és a töltelékből kis halmokat raktam rá. Ráfektettem a másik tésztát, és a halmok közti részeket lenyomogattam. Derelyevágóval négyzetekre vágtam őket (vagy amilyen formát éppen ki tudtam belőle hozni). Nem rögtön főztem ki, hanem csak mikor a vendégek már ott voltak, ezért letakartam és a hűtőbe betettem őket. Mikor ettünk, vizet forraltam, azt sóztam egy egy pici olajat is öntöttem bele, és a raviolikat a forrásban lévő vízben kifőztem, akkor kész, amikor feljön a víz tetejére, ott még én 1 percig bent hagyom azért a főzővízben.

Medvehagymás polenta


Hozzávalók:
- 20 dkg kukoricadara
- 1,5 liter víz
- só
- 15-20 levél medvehagyma

A vizet felforraltam a sóval, majd a lángot alatta egészen levettem, és gyors kavargatással beleszórtam a kukoricadarát. Fedő alatt, lassan bugyogva, néha megkeverve 40-45 perc alatt készre főztem. Pár perccel a vége előtt belekevertem a kicsire vágott medvehagymát. Nagy tepsire, kb 2 cm vastagon kiöntöttem és elsimítottam. Jót tesz neki, ha kisütés előtt pár órát áll, kicsit szárad. Sütés előtt négyzetekre daraboltam, és bordás aljú serpenyőben, olívaolajon mindkét oldalát kérgesre sütöttem.

Tejszínes spenót

Ez egy Jamie Oliver (Jamie vacsorái) recept, én nemrég próbáltam ki, és szerintem a magyaros módra készített spenótnál (pépesen, fokhagymával) klasszisokkal jobb! Egyszerű, de nagyon jól kijön a spenót íze.

Hozzávalók:
- 60 dkg spenót megpucolva a szárától
- növényi margarin
- olívaolaj
- szerecsendió
- fél citrom
- 2 dl zabtejszín

A spenótot az olaj és a margarin keverékén pár perc alatt átforgattam, amíg összeesik. Reszeltem rá szerecsendiót, nyomtam rá citromlevet (lehet kevesebbet is, ízlés szerint), és a tejszínnel még egyet forraltam rajta.

Karamellizált sárgarépa

Ez is egy egyszerű, de nagyszerű kiegészítő köret.

Hozzávalók:
- 0,5 kg sárgarépa
- 5 dkg növényi margarin
- 1 ek méz

A répát darabokra vágom, és a margarin és méz keverékén serpenyőben addig kevergetem, amíg meg nem puhul.

Aszalt paradicsomos tapenade

Ez egy szuper 'nemistudommi' a Szakácsok könyvéből. Ott meleg kenyérrel ajánlják, kipróbáltuk, nagyon finom. Én most itt egy sűrű mártásként készítettem el azáltal, hogy a megadottnál kevesebb olajat tettem bele. A hozzávalókhoz az eredeti mennyiségeket írom.

Hozzávalók:
- 100 g szárított paradicsom olajban, leszűrve és durvára vágva
- 1 tk dijoni mustár
- 25 g kiöblített, megszárított kapribogyó
- 25 g kimagozott zöld olajbogyó
- 2 gerezd zúzott fokhagyma (ha kevéssé csípősre akarjuk, 1-et tegyünk bele)
- 1 tk apróra vágott rozmaring
- 1 tk citromlé
- 90 ml extraszűz olívaolaj

Az összes hozzávalót turmixgépbe tettem, és nem pépesre, hanem inkább kissé darabosra kevertem. (Ezt is lehet variálni, hogy ki mennyire szereti darabosan.)

Rukkolasaláta tormás, sült céklával


Hozzávalók:
- 2 cékla
- olívaolaj
- 1 ujjnyi torma lereszelve
- 4 nagy marék rucolasaláta
- koktélparadicsom

A céklákat megmostam, megsóztam, és egyenként becsomagoltam alufóliába egy kevés olívaolajjal meglocsolva. 1 óra alatt puhára sütöttem őket, majd megpucoltam és felszeleteltem fél centis karikákra. A tormát ráreszeltem, összekevertem és félretettem, hogy összeérjen. Tálaláskor a rukkolát 4 tányérra szedtem, a céklát rátettem és egy kevés félbevágott koktélparadicsommal díszítettem.

Narancsos eperzselé kókuszhabbal

A desszertet is a Szakácsok könyvéből választottam, lényegileg csak annyit változtattam rajta, hogy citrom helyett narancsot használtam a zseléhez, és a kókusztejet nem házilag készítettem, hanem boltit használtam.


Hozzávalók:
- 250 ml kókusztej
- 30 dkg eper
- 50 ml víz
- 1 kk agar-agar
- 50 ml cukorszirup (8 dkg nádcukor 0,8 dl vízzel felforralva)
- 50 ml frissen facsart, szűrt narancslé
- frissen őrölt rózsabors

Habszifonba töltöttem a kókusztejet, és 2 patronnal habot készítettem belőle. A vizet az agaragarral felforrósítottam, majd hozzáadtam a cukorszirupot és a narancslét. Az epret apróra daraboltam, elosztottam 4 pohárban, az ezalatt kicsit lehűlt zselét ráöntöttem (tovább nem szabad ezzel várni, mert megköt). Rózsaborsot szórtam a tetejére, majd a hűtőben várta a tálalást, amikor a habot frissen nyomtam rá.

3 megjegyzés:

  1. Személyes kedvencem mindenképpen a spárgás leves volt!!! Atyavilág!!! Szívem szerint még gyakrabban nyammogtam volna fel evés közben, de már így is sokszor mondtam teleszájjal, hogy "jaj,de finom" :P :D

    A főételnél a polenta és a tejszínes spenót jött be a leginkább és persze nagyon örültem, hogy volt nyers ( saláta ) is, nekem az nagyon hiányzott volna!! Köszi, hogy csináltál!

    A desszert pedig igenis finom volt! A kókuszhab önmagában kicsit ijesztő volt elsőre ( túúúl zsíros, túúúl íztelen ), de mikor együtt kanalaztam a zselével, teljesen kikerekedett az íz ... és persze én is :D

    Köszi még egyszer a szuper vacsit Verám!! :o)

    VálaszTörlés
  2. Ez nem semmi menü! Nem csodálom, hogy átgondoltad az életed mire megfőztél mindent! Az elismerő szavak viszont minden fáradtságért kárpótolhattak. Nagyon szépek a képek is!Gratulálok!:))

    VálaszTörlés
  3. Mindenkinek nagyon köszönöm az elismerő szavakat! Ezért érdemes! :))) Egyébként nagyon nehéz elsőnek lenni, de az tuti jó benne, hogy nekem most már csak az élvezet marad :)))

    VálaszTörlés