2010. május 12., szerda

Vacsora Szildánál - 5. rész (Recept)

Lúdláb torta (8 szeletes)


Piskóta:
Hozzávalók:
- 30 dkg tönköly liszt
- 15 dkg nádcukor
- 1 kk szódabikarbóna
- 4 dl víz
- 2 dl víz
- 1 dl olaj
- 2 ek karob por
- 1 ek cikória kávé

Mindent összekeverünk. A tésztát 1-2 percig habosítjuk, majd tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben, 180 fokon 40-50 perc alatt készre sütjük.


Krém:
Hozzávalók:
- 5 dl rizstej
- 10-15 dkg magozott meggy
- 3 dkg kukoricakeményítő
- 2 dkg karob
- 1 dkg cikória kávé
- 75 ml szójatejszín
- 7 dkg porcukor
- 7 dkg margarin

A karobot, a cikória kávét és a kukoricakeményítőt összekeverjük, a rizstejjel felfőzzük, és hagyjuk kihűlni. A margarint a porcukorral és a tejszínnel habosra keverjük, majd a két krémet hidegen összekeverjük. Beleforgatjuk a meggyet, és az egészet legalább 2-3 cm vastagon a piskótára kenjük. 3-4 órára hűtőbe tesszük, majd bevonjuk karobmázzal. Díszíthetjük a maradék krémmel és meggyszemekkel.

Karobmáz:
Hozzávalók:
- 15 dkg margarin
- 10 dkg nádcukor
- 4 dkg karob
- 1 dkg cikória kávé

Megolvasztjuk a margarint, és abba belekeverjük egy habverő szegítségével a többi alapanyagot, amíg a cukor el nem olvad.


Tapasztalataim:
Az eredeti recept csak karobot ír, a család viszont sokkal csokisabb hatásnak érzi, ha egyharmadát cikória kávéval helyettesítem. A meggyből nincs elegendő mennyiség! :)
Díszítésnek én pirított zabpelyhet használtam. A torta betöltése előtt érdemes egy fél centis réteget levágni a piskóta tetejéről, majd ezt visszahelyezni a 3 cm krém tetejére, mert könnyebb lesz a karobmázat szépen rákenni, bár vágásnál okoz ez némi nehézséget, de ez is megelőzhető, ha ezt a vékony piskótát felvágjuk nyolc szeletre előre. Nem nehezíti a kenést, de ezt persze a vacsoránk előtt elfelejtettem megtenni. A forma stabilitása érdekében szerencsés a tortaformában megtölteni, valamint hűteni a tortát, és tálalás előtt levenni róla a gyűrűt.

3 megjegyzés:

  1. Fincsi volt! Jó visszagondolni erre a sütire! :)

    VálaszTörlés
  2. Hm...istenien néz ki. Szójatejszínt honnan lehet beszerezni? Mi a márkája? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szójatejszínt több helyen is vehetsz, a sima főzőtejszín pl. a Yoya márkájú, és Auchan, Tesco, időnként Intersparban is kapható. A habbá felverhető típusú a Soyatoo, de az csak bioboltokban kapható.

      Törlés