2010. június 1., kedd

Vacsora Katánál - 2. rész (Recept)

Amikor csak tehetem figyelek arra a számomra nagyon fontos alapelvre, hogy gyümölcsöt nem keverünk csak gyümölccsel, ezért esett a választásom egy kellemes turmixra, amelyet üdvözlő italként kínáltam vendégeim részére az ételsor előtt.

Welcome drink: Kókuszos - ananászleves - eperturmix


Hozzávalók 4 személy részére:
- 500 gr friss, leveleitől megtisztított és megmosott eper
- 3 - 4 dl friss vagy dobozos, de mindenképpen 100% - os ananászlé
- néhány korty kókusz szirup (pl.: Monin)

A fentieket krémesre turmixoltam és csinos poharakban, szívószállal kínáltam.

Rövid pihenőt követően érkezett a leves, melynek kifejezetten sikere volt, annak ellenére, hogy Vera és Adél nem rajonganak a zellerért ( Vera szinte csak ilyen formában hajlandó fogyasztani belőle ;o), Bettyó pedig az első kanál leves elfogyasztása előtt még nem tudta, szereti - e egyáltalán a zellerkrém levest. Szerencsére kiderült, hogy ezt a fogást mindenki szereti. ;)

Leves: Chiliolajos zellerkrém leves

Hozzávalók az olajhoz:
- 1 dl (nem extra szűz!) olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kis chili paprika
- 1/2 teáskanál frissen reszelt gyömbér
- 1 teáskanál curry por
- 1 teáskanál paradicsompüré

Kevés olajon megpirítottam az apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd hozzáadtam az elfelezett chili paprikát, a gyömbért, a curry port, a maradék olajat és kb. 5 percig kevergettem a tűz fölött. A végén belekevertem a paradicsompürét is és leszűrtem a keveréket. A hagymás fűszereket esetleg felhasználhatjuk más ételbe is, az olajat pedig tegyük félre és lássunk neki a leves elkészítésének.

Hozzávalók a leveshez 5-6 személy részére:
- 1 evőkanál bio (nem hidrogénezett) margarin
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 zellergumó ( kb. 80 dkg - s )
- 2 szál szár - / angol - / francia - / halványítózeller (ki hogy ismeri ;))
- bio zöldséglevespor, esetleg még só
- víz
- 4 evőkanál zabtejszín

Felaprítottam a hagymákat, lereszeltem a fokhagyma gerezdeket és üvegesre pároltam a margarinon. Közben megtisztítottam a zellergumót, felkockáztam a szárzellerrel együtt, rádobtam a hagymára, felöntöttem annyi vízzel, amennyi éppen ellepte, fűszereztem, majd fedő alatt puhára főztem a zöldségeket. Ekkor botmixerrel "tökéletesen" krémesre mixeltem a levest, belekevertem a tejszínt, felforraltam és ezzel el is készült az étel. Természetesen, ha túl sűrűre sikerül, egy kevés vízzel / alaplével segíthetünk a dolgon!

Tálalás: A tányérokba kiszedett leves tetejére csepegtessünk a chiliolajból.

Forrás: Delicious magazine

1 megjegyzés:

  1. Nagyon érdekes volt, hogy nem igazán voltam éhes, mikor megérkeztem, és a leves után hirtelen farkaséhes lettem. Szerintem étvágygerjesztőnek is kiváló volt ez a finom leves, az olaj meg szuper volt hozzá!

    VálaszTörlés