2010. szeptember 1., szerda

Vacsora Siccikénél - 3. rész (Receptek)

Fotó: Szilda

Az olaszos menü, előétel után következő fogása természetesen tésztaétel kell, hogy legyen!:-)
Ez nálunk is így volt, viszont ez a fogás lett az est mélyrepülése számomra...:-(
Az igazán házias olasz háziasszony mindenképpen otthon készíti a tésztát, saját kezűleg. Na, gondoltam, én is nekifutok, úgyis már régóta szerettem volna kipróbálni a házi tésztagyúrást. Hááát, nem ártott volna előre letesztelni (be is terveztem, csak kifutottam az időből...).
Nem kis utánajárással sikerült végre beszereznem igazi (?), durumtészta gyártásához szükséges durumlisztet (ebből teljes kiőrlésűt végleg nem sikerült levadászni...).
Csak hát azt nem kalkuláltam bele, hogy ez a liszt eléggé megdagad, ezért igen vékonyra kell nyújtani. Így mire a kifőzésre került a sor, szinte csokornyakkendő méretű, igen vastag masnitészták kerültek ki a fazékból....:-(

A tésztafogás receptje ismét csak Concitától származik. A tésztára került feltéttel szerintem nem volt gond, finomra sikeredett, a padlizsánban felszolgálás is jó ötletnek bizonyult.
A tészta alap recepjét az olasz Veganblogról vettem (ott jó kis fázisfotók is találhatóak) egy olyan lánytól, aki nagyon gyakran gyúr otthon tésztát, és szerinte ez elronthatatlan ! Én azért ezt könnyen felül tudtam írni...:-)))
Mindenesetre nem szegte mégsem teljesen kedvemet, hanem új kihívásként szeretnék idővel majd tésztakészítő gépet is beszerezni.:-)
Szamócának ehhez a fogáshoz kukoricalisztből készült gluténmentes tésztát vettem, és ezúttal szerintem ezzel ő kivételesen jobban járt, mint mi.:-))

Roppanós zöldségekkel kevert házi készítésű masnitészta padlizsáncsónakba töltve
Hozzávalók (4 főre):
A tésztához
500 g durumliszt
250 ml meleg víz

A lisztet összegyúrjuk a vízzel addig, amíg elég kemény, de ugyanakkor rugalmas állagú lesz. Lefedjük folpakkal és kb. fél órát pihentetjük. Utána a tésztát sodrófával vékonyra(!) kinyújtjuk, és olyan széles csíkokra vágjuk, amilyenre a  rácsos linzertorta díszítését is szoktuk. A csíkokat derelyevágóval kb. 6 cm széles kis téglalapokra vágjuk, majd a közepüket ujjal összecsippentjük. Bő, sós forró vízbe dobjuk és közvetlenül tálalás előtt kifőzzük.
Megjegyzés: a tésztát a fogyasztás előtti napon is elkészíthetjük és kifőzésig konyharuhával letakarva tálcán, vagy nyújtódeszkán tároljuk, lehetőleg hűvös helyen.

A zöldséges feltéthez:
2 közepes-nagyobb padlizsán
2 sárgarépa
2 cukkini
10-12 db koktélparadicsom
olívaolaj
só, bors
metélőhagyma
egy nagy csokor petrezselyem

Megmossuk az összes zöldséget. Hosszában félbevágjuk a padlizsánt, és egy késsel bemetszük a szélétől kb. 1 cm-re, majd egy kanállal kivájjuk a belsejét, amit felkockázunk. Kis olajban megpirítjuk a padlizsánkockákat, sózzuk-borsozzuk. A kivájt padlizsánfeleket meglocsoljuk kis olajjal, majd betoljuk a 250 fokra előmelegített sütőbe és puhára sütjük.
Eközben gyufaszál vastagságúra vágjuk a cukkinit és a répát. Beletesszük a serpenyőbe, amiben a padlizsánkockákat pirítottuk és leheletnyi olajat aláöntve, megsózzuk, kicsit megpirítjuk. Az elkészült zöldségeket összekeverjük egy tálban. A koktélparadicsomot felaprítjuk, sóval, olívaolajjal, a metélőhagymával, a petrezselyemzölddel és borssal ízesítjük. Kb. 15 percig pihentetjük, hogy összeérjenek az ízek, utána elvegyítjük a főtt és a nyers zöldségeket.

Bő, forró sós vízben kifőzzük a tésztát, elkeverjük a zöldségekkel és megtöltjük a padlizsáncsónakokat.

1 megjegyzés: