2010. augusztus 22., vasárnap

Vacsora Siccikénél - 1. rész (Élménybeszámoló)

                              

Még július végén volt, amikor csapatunk utolsó vendéglátójaként rám került a sor a 'Tofu a tortán' játék befejezésében.
Ezen a találkán sajnos Zizi családi elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni, így hárman maradtunk - volna.:-)
Szilda 9. hónapos kismamaként a szülés előtt 3 héttel már nem nagyon utazgatott egyedül Budapesten kívülről, Szamócát pedig ugyancsak a férje hozta volna kocsival szintúgy messzebbről, így aztán gondoltam egyet, és össznépi vacsorát szerveztem, férjestül-gyerekestül.:-) Szerintem, nem bántuk meg!:-)
A vendégektől a csoportunkban "hagyománnyá" vált orchideát, illetve egy doboz kekszet és egy vörös teát kaptam. Köszi Lányok, ezúton is!:-)

A felkészülésem nem volt teljesen problémamentes, mert mint ahogy pl. az én kérésemre szerveztük hétvégére a találkát, hogy a férjem a gyerekekkel házon kívüli programot tudjon szervezni aznapra, naná, hogy persze Férjnek pont az évben azon az egy szombaton kellett bemennie dolgozni... És naná - csakhogy Murphynek igaza legyen:-)) - nagyszülő se ért rá aznap vigyázni a gyerekekre. Így a vendégek érkezése előtt 1 órával bezárólag főként a 2 + 4 évessel "közösen" kellett felkészülni a sokfogásos vacsorára (ennek meg is lett néhány számomra nem túl örömteli eredménye, de erről majd később...:-)).

Csatlakozom pl. Adélehez, Verához és a többiekhez is, akik szintúgy gondolták:-), hogy valóban a legmunkásabb feladat a menü összeállítása!! A játék ugyebár márciusban indult, így kerek 4 hónap állt rendelkezésemre, hogy kitaláljam, mit is főzök, néhány nappal a vacsora előtt azonban még mindig nem volt kész menüm!:-))
Azt elég gyorsan sikerült eldöntenem, hogy olaszos menü lesz, mert akárhonnan is néztem, én csak az olasz konyhában érzem a leginkább otthon magam.
Első körben azt találtam ki, hogy írok az olasz 'Veganblog'-on az egyik szuper kreatív szerzőnek, Concitanak, hogy segítsen nekem összeállítani egy igazán olaszos vegán menüt. Concita olyannyira segítőkész volt, hogy az előételtől a desszertig kitalált, lefőzött, majd lefotózott és le is írt nekem egy teljes olaszos vegán menüsort! Ugyanakkor viszont kedvesen "meghagyta" azt a választási lehetőséget is, hogy ha valami miatt mégis változtatni, esetleg teljesen mást főzni szeretnék, akkor nyugodtan tegyem meg!:-)

Erre szükség is volt, mert időközben Szamóca egészségi okok miatt gluténmentes diétát kezdett, és hát mivel az én fiam pedig tejallergiás, szívügyemnek tartottam, hogy egy ilyen különleges alkalomból - mint a 'Tofu a tortán' játék-, hozzánk érkező vendég ne érezze kirekesztettnek magát! Ugyanakkor viszont olaszos menü gluténmentesen?! Hű, megvallom, nem volt egyszerű, de valahogy összehoztam (bár igaz, a desszertnél nem maradt már külön gluténmentesre kapacitásom...:-(!

A készülődést igyekeztem már előző nap jórészt megkezdeni, hogy másnapra a gyerekekkel közösen minél kevesebb munka maradjon.:-) Hát igen, így éjjel 2-kor még tésztát gyúrtam (na, ennek is meglett az eredménye...:-(, és másnap is volt mit tenni, de azért nagyjából sikerült időre elkészülni.:-)
És hát az egyik legnehezebb feladat volt számomra úgy megszervezni a fogásokat, hogy időben, megfelelő hőmérsékleten, és minél gyorsabban kerüljenek az asztalra. Talán annyi előnyöm volt, hogy nyár lévén, főként hidegen és langyosan tálalható fogásokat terveztem be. De az a kupi, ami a konyhámban maradt...! Jujjjj!:-))) Még jó, hogy a teraszon tudtunk enni, így a konyhában mindent telepakolhattam!:-))
18h-kor kezdtünk a vacsorát, és 22h körül még bicajversenyt rendezett a 3 gyerek a kertben (a mi két + Szildáék tündéri 2 évese:-).
Összességében azt hiszem jól sikerült a vacsora, sok tapasztalattal lettem gazdagabb és a nem kis kihívások ellenére, örömmel szeretnék benevezni majd a következő körbe is!:-) Merthogy olyan jó érzés volt többek közt végre úgy elmenni vacsorázni, hogy 100% vegán és nagyon változatosan, nagyon finomakat ehettem!:-)
(ja, végül mi sem pontoztunk, mert valahogy nem is jött szóba, el is felejtettük, és különben is mindenhol olyan jókat ettünk...:-)

Ja, és persze mikor máskor merüljön le a fényképezőgépem, mint ilyenkor!:-(( Így az előétel utántól Szilda fényképeit láthatjátok majd!

És íme az én olaszos nyáresti vegán menüm

Aperitiv:
sárgadinnyés - uborkás koktél
sárgarépás - kukoricás korongok

Előétel:
nyers zöldségfalatok zöldfűszeres és aszalt paradicsomos szójajoghurt-krémmel

Első fogás:
roppanós zöldségekkel kevert házi készítésű masnitészta
padlizsáncsónakba töltve

Második fogás:
radicchio salátás kölesgombóckák
pesztós rizzsel rakott cukkini vegán mozzarellás kalapban
'peperonata' - olasz paprikalecsó

Saláta:
vegyes zöldsaláta (tölgy és 'lollo' salátából)

Desszert:
vaníliás 'semifreddo' - torta

Italok:
őszibarackos - citrusos hűsítő
hideg menta tea
vegán cappuccino

3 megjegyzés:

  1. Nnna, már nagyon vártam a beszámolót! És persze kíváncsian várom tovább a recepteket is! :)

    VálaszTörlés
  2. Jaj, Siccike, annyira finom volt minden!
    Férjem azóta sorolja a menüdből, hogy miket készítsek el, mert annyira ízlett neki, pedig ez nála nem jellemző.
    Köszönjük még egyszer, hogy családostul mehettünk és már nagyon várjuk a recepteket!

    VálaszTörlés
  3. Kata!
    Hát, remélem egyszer csak a receptek végére érek...! Mostanság sajnos elég nehezen találok időt a blogolásra.

    Szamóca!
    Nagyon aranyos vagy!:-) Jó fej a Férjed is!:-) Én is örülök, hogy családostul jöttetek!:-)

    VálaszTörlés