2010. augusztus 30., hétfő

Vacsora Siccikénél - 2. rész (Receptek)

                                                                  Fotó: Szilda

Aperitiv
Szerintem nagyon finomra sikeredett ez a kombináció!:-) Jól behűtve isteni!:-)

Sárgadinnyés - uborkás koktél
Hozzávalók (4 főre):
1 sárgadinnye
500 g uborka
koriander (lehetőleg friss, de őrölttel is működik)
agave szirup (elhagyható)

A sárgadinnyét kimagozzuk, lehámozzuk, a húsát feldaraboljuk. Az uborkát meghámozzuk, ugyancsak feldaraboljuk. Mindkét összetevőt gyümölcs centrifugán átpréseljük, majd ízlés szerint apróra vágott friss korianderrel, vagy egy csipet őrölttel ízesítjük. Jól behűtjük, talpas koktél poharakba töltjük, a poharat uborkaszelettel és egy kis friss korianderrel (vagy petrezselyemzölddel) díszítjük.
Megjegyzés: azóta újból elkészítettem, de az első alkalomhoz képest nem sikerült olyan igazán édes sárgadinnyét kapnom hozzá. Így egy kis agave sziruppal édesítettem a gyerekek miatt, de ez teljesen elhagyható...




Előétel
Ez a recept egyike azoknak, amiket Concita a kedvemért kitalált (egy picit módosítottam, mert a kapribogyót nem szeretem, így azt nem tettem bele).:-) Már többször szerepelt családi vendéglátások alkalmával is, és mindig nagy sikert aratott! Igazi hűsítő, könnyed nyári fogás!
Nagy élmény volt számomra látni, ahogy Szildáék vegán csemetéje hatalmas lelkesedéssel tömte a szájába a nyers zöldséges falatkákat.:-)
A szójajoghurt ilyen hosszabb lecsöpögtetésével igen finom görög joghurt-jellegű alapkrémet nyerhetünk!
A falatkákhoz kukoricás korongokat tálaltam ropogtatnivalóként, amik Szamóca kedvéért gluténmentesen készültek. Eredetileg egy édes recept volt, azt dolgoztam át sós verzióra. A zöldségfalatkák nélkül a szójajoghurtos krém kiválóan megállja a helyét mártogatósként is a kukoricás korongok mellett!

Nyers zöldségfalatok zöldfűszeres és aszalt paradicsomos szójajoghurt krémmel
Hozzávalók (6 főre):
8 db vékonyabb sárgarépakarika
8 db koktélparadicsom, aminek kicsit levágjuk az alját, hogy jobban megálljon, és kicsit a tetejét
8 db retek, aminek ugyancsak levágjuk kicsit az alját, és tetejét is
görögös szójajoghurt (amit kb. 15-20 ek. natúr szójajoghurtból készítünk - elfelejtettem lemérni dl-ben, bocsánat!)
6 db aszalt paradicsom, egészen apróra felvágva
egy jó nagy marék petrezselyemzöld, finomra aprítva
bazsalikom levelek
metélőhagyma
1-2 csipet sáfrány
citromlé


1 nappal korábban (de akár 2-3 nappal korábban is, akkor  még sűrűbb krémet kapunk) elkezdjük elkészíteni a görögös szójajoghurtot: egy finom szövésű fémszűrőt kibélelünk két réteg papírtörlővel, a szűrőt egy tál fölé állítjuk, beleöntjük a joghurtot, pl. egy tányérral letakarjuk, és betesszük a hűtőbe csöpögtetni. Min. 24 múlva kicsöpög a joghurtból a savós rész és egy nagyon finom, könnyű krém marad meg a papírtörlőn.
A joghurtkrémet 2 egyenlő részre osztjuk, és az alábbiak szerint ízesítjük:
Zöldfűszeres krém: a joghurtot citromlével, petrezselyemzölddel, metélőhagymával, mozsárban széttört sáfránnyal, és egy csipet sóval ízesítjük. A zöldségek tetejére halmozzuk, kis petrezselyem levélkékkel díszítjük.
Aszalt paradicsomos krém: a joghurtot elkeverjük a felaprított aszalt paradicsommal, petrezselyemzölddel és sóval ízesítjük. A zöldségekre kanalazzuk, kis bazsalikom levélkékkel díszítjük.



Sárgarépás - kukoricás korongok (gluténmentes)
Hozzávalók (kb. 2 sütőtepsi mennyiséghez):
250 g kukoricaliszt
100 g reszelt sárgarépa
20 g őrölt lenmag
1 cs. foszfátmentes borkő sütőpor
60 ml kukoricacsíra olaj
270 ml víz


Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. Először összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd hozzáadjuk a reszelt sárgarépát, az olajat és lassanként a vizet. Jól összekeverjük (javasolt megkóstolni a tésztát, hogy kellően sós-e!), majd két kanál segítségével kisebb korongokat formázunk a sütőpapírral bélelt tepsire (érdemes belekalkulálni, hogy a beletett sütőpor miatt növekedni fog a tészta). Betoljuk a tepsit a forró sütőbe, és 15-25 perc alatt (sütő függő is) jó ropogósra, arany színűre sütjük.

2010. augusztus 22., vasárnap

Vacsora Siccikénél - 1. rész (Élménybeszámoló)

                              

Még július végén volt, amikor csapatunk utolsó vendéglátójaként rám került a sor a 'Tofu a tortán' játék befejezésében.
Ezen a találkán sajnos Zizi családi elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni, így hárman maradtunk - volna.:-)
Szilda 9. hónapos kismamaként a szülés előtt 3 héttel már nem nagyon utazgatott egyedül Budapesten kívülről, Szamócát pedig ugyancsak a férje hozta volna kocsival szintúgy messzebbről, így aztán gondoltam egyet, és össznépi vacsorát szerveztem, férjestül-gyerekestül.:-) Szerintem, nem bántuk meg!:-)
A vendégektől a csoportunkban "hagyománnyá" vált orchideát, illetve egy doboz kekszet és egy vörös teát kaptam. Köszi Lányok, ezúton is!:-)

A felkészülésem nem volt teljesen problémamentes, mert mint ahogy pl. az én kérésemre szerveztük hétvégére a találkát, hogy a férjem a gyerekekkel házon kívüli programot tudjon szervezni aznapra, naná, hogy persze Férjnek pont az évben azon az egy szombaton kellett bemennie dolgozni... És naná - csakhogy Murphynek igaza legyen:-)) - nagyszülő se ért rá aznap vigyázni a gyerekekre. Így a vendégek érkezése előtt 1 órával bezárólag főként a 2 + 4 évessel "közösen" kellett felkészülni a sokfogásos vacsorára (ennek meg is lett néhány számomra nem túl örömteli eredménye, de erről majd később...:-)).

Csatlakozom pl. Adélehez, Verához és a többiekhez is, akik szintúgy gondolták:-), hogy valóban a legmunkásabb feladat a menü összeállítása!! A játék ugyebár márciusban indult, így kerek 4 hónap állt rendelkezésemre, hogy kitaláljam, mit is főzök, néhány nappal a vacsora előtt azonban még mindig nem volt kész menüm!:-))
Azt elég gyorsan sikerült eldöntenem, hogy olaszos menü lesz, mert akárhonnan is néztem, én csak az olasz konyhában érzem a leginkább otthon magam.
Első körben azt találtam ki, hogy írok az olasz 'Veganblog'-on az egyik szuper kreatív szerzőnek, Concitanak, hogy segítsen nekem összeállítani egy igazán olaszos vegán menüt. Concita olyannyira segítőkész volt, hogy az előételtől a desszertig kitalált, lefőzött, majd lefotózott és le is írt nekem egy teljes olaszos vegán menüsort! Ugyanakkor viszont kedvesen "meghagyta" azt a választási lehetőséget is, hogy ha valami miatt mégis változtatni, esetleg teljesen mást főzni szeretnék, akkor nyugodtan tegyem meg!:-)

Erre szükség is volt, mert időközben Szamóca egészségi okok miatt gluténmentes diétát kezdett, és hát mivel az én fiam pedig tejallergiás, szívügyemnek tartottam, hogy egy ilyen különleges alkalomból - mint a 'Tofu a tortán' játék-, hozzánk érkező vendég ne érezze kirekesztettnek magát! Ugyanakkor viszont olaszos menü gluténmentesen?! Hű, megvallom, nem volt egyszerű, de valahogy összehoztam (bár igaz, a desszertnél nem maradt már külön gluténmentesre kapacitásom...:-(!

A készülődést igyekeztem már előző nap jórészt megkezdeni, hogy másnapra a gyerekekkel közösen minél kevesebb munka maradjon.:-) Hát igen, így éjjel 2-kor még tésztát gyúrtam (na, ennek is meglett az eredménye...:-(, és másnap is volt mit tenni, de azért nagyjából sikerült időre elkészülni.:-)
És hát az egyik legnehezebb feladat volt számomra úgy megszervezni a fogásokat, hogy időben, megfelelő hőmérsékleten, és minél gyorsabban kerüljenek az asztalra. Talán annyi előnyöm volt, hogy nyár lévén, főként hidegen és langyosan tálalható fogásokat terveztem be. De az a kupi, ami a konyhámban maradt...! Jujjjj!:-))) Még jó, hogy a teraszon tudtunk enni, így a konyhában mindent telepakolhattam!:-))
18h-kor kezdtünk a vacsorát, és 22h körül még bicajversenyt rendezett a 3 gyerek a kertben (a mi két + Szildáék tündéri 2 évese:-).
Összességében azt hiszem jól sikerült a vacsora, sok tapasztalattal lettem gazdagabb és a nem kis kihívások ellenére, örömmel szeretnék benevezni majd a következő körbe is!:-) Merthogy olyan jó érzés volt többek közt végre úgy elmenni vacsorázni, hogy 100% vegán és nagyon változatosan, nagyon finomakat ehettem!:-)
(ja, végül mi sem pontoztunk, mert valahogy nem is jött szóba, el is felejtettük, és különben is mindenhol olyan jókat ettünk...:-)

Ja, és persze mikor máskor merüljön le a fényképezőgépem, mint ilyenkor!:-(( Így az előétel utántól Szilda fényképeit láthatjátok majd!

És íme az én olaszos nyáresti vegán menüm

Aperitiv:
sárgadinnyés - uborkás koktél
sárgarépás - kukoricás korongok

Előétel:
nyers zöldségfalatok zöldfűszeres és aszalt paradicsomos szójajoghurt-krémmel

Első fogás:
roppanós zöldségekkel kevert házi készítésű masnitészta
padlizsáncsónakba töltve

Második fogás:
radicchio salátás kölesgombóckák
pesztós rizzsel rakott cukkini vegán mozzarellás kalapban
'peperonata' - olasz paprikalecsó

Saláta:
vegyes zöldsaláta (tölgy és 'lollo' salátából)

Desszert:
vaníliás 'semifreddo' - torta

Italok:
őszibarackos - citrusos hűsítő
hideg menta tea
vegán cappuccino

2010. augusztus 2., hétfő

Vacsora Adéle-nál - 2. rész (Receptek)

Előétel

Bazsalikomos sült paradicsomleves

Hozzávalók (4 személyre):
- 1/2 kg paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma, felszeletelve
- 1 vöröshagyma, cikkekre vágva (zsenge idei főzőhagymát használtam)
- növényi olaj
- 10-12 friss bazsalikomlevél
- 1 1/2 evőkanál cukor + ízlés szerinti mennyiségben az ízesítéshez (ropogós nádcukrot használtam)
- 6 dl zöldségleves (Alnatura bio zöldségleveskockából készítettem)
- só (himalaya sót használtam)
- frissen őrölt bors (színes, vegyeset használtam)

A sütőt előmelegítettem 200 fokra.
A paradicsomokat megmostam, keresztben félbevágtam és egy alufóliával bélelt tepsire helyeztem, vágott felükkel felfelé. A hagymacikkelyeket a paradicsomok között elrendeztem, rájuk/közéjük szórtam a fokhagymaszeleteket. A paradicsomok tetejét megszórtam cukorral, a paradicsom-hagyma kupacot sóztam, borsoztam, kevés olajjal meglocsoltam.Sütőbe toltam, 25 percig sütöttem. Hagytam kihűlni. Mikor már szobahőmérsékletűre hűlt a tepsi tartalma, a paradicsomokat megszabadítottam a héjuktól és a csumájuktól, majd a késes robotgépemben a sült hagymákkal pürésítettem.

Időközben felforraltam a zöldséglevest, hozzáadtam az illatos-fűszeres paradicsompépet, botmixerrel még egy kicsit megdolgoztam. Összerottyantottam. Ekkor mindenképpen érdemes megkóstolni, hogy szükséges-e még bele cukor, esetleg só vagy bors.Miután elzártam a leves alatt a lángot, hozzákevertem rusztikusra aprított friss bazsalikomleveleket. Szobahőmérsékleten tálalva a legfinomabb.Díszítés: fa nyársakra koktélparadicsomot, friss bazsalikomlveleket és teljes kiőrlésű lenmagos-diós kenyérkockákat szúrtam és a levesestálkákon elrendeztem.



Főétel

Zöldséges rétesbatyuk

Hozzávalók (16 batyuhoz):
- 8 réteslap (Naturgold bio tönköly réteslapot használtam, melyből 1 csomag 4 db 40x40 cm-es lapot tartalmaz, ebből tehát 2 csomag szükségeltetett)
- biomargarin (Rapunzel napraforgósat használtam)
- 1 nagyobbacska cukkini
- 1 nagyobb padlizsán
- 1/4-1/2 piros színű és ugyanennyi sárga színű kaliforniai paprika
- 2 szál újhagyma vagy 1/2 zsenge főzőhagyma
- 1/2 teáskanál só (himalaya sót használtam)
- 1/2 teáskanál szárított bazsalikom
- 1/4-1/2 teáskanál szárított kakukkfű
- kevés frissen őrölt bors
- kevés növényi olaj (nálam bio repce)

A töltelékkel kezdtem.A zöldségeket megtisztítottam, falatnyi hasábokra, a hagymát pedig apróra vágtam.Wok-ban közepes lángon kevés olajon megfonnyasztottam a hagymát, rádobtam a padlizsánt. Sóztam. A párolódáshoz aláöntöttem egy kevés vizet, folyamatosan kevergettem. Mikor a padlizsándarabkák már félpuhára párolódtak, hozzáadtam a cukkinit és a paprikát. A zöldségeket készre pirítottam. Mikor már majdnem készen voltak, frissen őrölt borsot tekertem rájuk és összeforgattam őket a fűszernövényekkel. Ilyenkor érdemes kóstolni, hogy elég sós-e a zöldséges elegy. Lehúztam a zöldséges keveréket a tűzről, hagytam kihűlni.

A rétesbatyuk úgy készültek, hogy nedves konyharuhán óvatosan félbevágtam a réteslapot, így egy 40x20 centis téglalapot kaptam. Hosszában félbehajtottam, a réteslapcsíkot megkentem olvasztott margarinnal. A lap aljára helyeztem kb. 1 evőkanálnyi tölteléket - ügyelve rá, hogy a kanálba minden zöldségből jusson -, háromszögalakban felhajtottam a lapot, majd a háromszögalakban való laphajtogatást addig ismételtem, amíg a réteslap végére nem értem (ezt sokkal bonyolultabb leírni, mint megcsinálni, a gyakorlatban nagyon egyszerű, voltaképpen "adja magát"). Vékonyan kiolajozott tepsire helyeztem a rétesháromszöget, a tetejét olvasztott margarinnal megkentem és egy kevés szezámmaggal megszórtam. Ezt még tizenötször megismételtem. Két sütőlemeznyi rétesbatyut kaptam. 180-200 fokos sütőben kb. 15 perc alatt sültek aranybarnára a batyuk.Szobahőmérsékleten tálaltam (az alább következő salátákkal).

"Vegyes zöld" saláta

Hozzávalók:
- 1 doboznyi - úgy emlékszem 10 dkg - madárbegysaláta
- 1 fej bordó tölgylevél saláta
- 2 nagyobbacska sárgarépa
- frissen facsart citromlé
- növényi olaj (nálam bio repce)
- két maréknyi fenyőmag, száraz serpenyőben illatosra pirítva

A salátákat megmostam, a tölgysalátát nagyobb darabokra tépkedtem, a madárbegy leveleket egyben hagytam, szerintem így szépek.A sárgarépákat megtisztítottam, nagylyukú reszelőn hosszú csíkokra reszeltem.A zöldségeket óvatosan, lazán összeforgattam, megöntöztem olajjal és citromlevet facsartam rá, ezekkel az ízesítőkkel is összekevertem. Szerintem gyönyörű a mélyzöld, a bordó és az élénk narancssárga színek kavalkádja.Tálaláskor pirított fenyőmaggal koronáztam meg.


Friss gombasaláta

Lényegét tekintve friss, nyers gomba marinálva, igazán izgalmas étel!

Hozzávalók (4-6 adaghoz):
- 1/2 kg vékonyra szeletelt gombafej (csiperkét használtam)
- 1 evőkanál apróra vágott friss snidling
- 1 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem
- 1/2 kis kockákra vágott piros (kaliforniai) paprika
A pácléhez:
- 125 ml növényi olaj (nálam bio repce)
- 3 evőkanál frissen facsart citromlé
- 1 evőkanál fehérborecet
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 1/4 teáskanál chilipor
- kevés só (nálam himalaya)

A gombaszeleteket tálba tettem.Egy kis edénykében összekevertem az olajat, a citromlét, az ecetet, a fokhagymát és a chiliport. A páclét a gombaszeletek tetejére öntöttem, óvatosan összekevertem. az edényt lefedtem, majd pácolódni hagytam. Időnként átkevertem.A recept 2-3 óra pácolódási időt írt elő, én ezt készítettem el legelőször, így tkp. egész nap pácolódott. Tálalás előtt 1-1 1 /2 órával, megkóstoltam, hogy igényel-e és ha igen, mennyi sót, enyhén sóztam, hozzáforgattam a paprikát, a petrezselymet és a snidlinget.Hidegen tálaltam.

Forrás: Vegetáriánus ételek (Magyar Könyvklub)


Desszert

Meggyfagyi mákhabbal

Dolce Vita receptjén annyit módosítottam, hogy az abban szereplő állati eredetű hozzávalókat növényire cseréltem. Ill. elegendőnek bizonyult fele annyi fagyi, az eredeti receptben szereplő habmennyiséghez.

Hozzávalók (4 személyre):
A fagyihoz:
- 25 dkg friss magozott meggy
- 1,5 dl növényi tej (zabtejet használtam)
- 1 dl habbá verhető növényi tejszín (Soyatoo szójatejszínt használtam)
- 4 púpos teáskanál bio nádporcukor
A habhoz:
- 20 dkg nádporcukorral darált mák (nálam 2/3-1/3 arány a mák javára)
- 4 dl habbá verhető növényi tejszín (Soyatoo szójatejszín)

A meggyet megmostam, kimagoztam.Késes robotgépben pürésítettem a tejjel, a tejszínnel és a cukorral. Fagyálló dobozba öntöttem, óránként habverővel alaposan átkevertem. Kb. 5-6 óra alatt kellemes állagúra fagyott.Tálalás előtt a cukros mákot hozzáadtam a szójatejszínhez és krémes habbá vertem.A tálaló tálka aljára simítottam a mákhabot, ráültettem egy nagy gombóc fagyit, aminek a teteje is kapott még egy pöttyintésnyi habot. A hideg, fanyar meggyfagyi és az emellett már-már "meleg" buja, lágy, édes mákhab valóban zseniális kombináció!




Ital

Sárgabarckos-narancsos üdítő kakukkfűvel

Hozzávalók (2 literhez):
- 1 db narancs (biót használtam, hiszen héjastul megy az italba)
- 4-5 db friss sárgabarack
- 4-6 friss kakukkfűágacska
- 1/2-3/4 liter 100%-os narancslé (alacsony savtartalmú verziót választottam)
- kb. ugyanennyi tiszta víz vagy szénsavmentes ásványvíz

A narancsot megmostam és vékony karikákra vágtam. A sárgabarackokat kimagoztam, felszeleteltem. A megmosott kakukkfűvel együtt kancsóba tettem, felesben felöntöttem a narancslével és a vízzel.

Forrás: Wellness Cafe

Gyömbéres-mentás limonádé

Hozzávalók (2 literhez):
- 1 nagy citrom leve
- 2 evőkanál méz (termelői akácmézet asználtam)
- 12 friss mentalevél
- kb. 2-3 cm-es gyömbérdarab vékonyan felszeletelve
- 2 liter tiszta víz vagy szénsavmentes ásványvíz

A frissen facsart citromlevet egy kis tálkában alaposan elkevertem a mézzel. Egy 2 literes kancsó aljába öntöttem. Hozzáadtam a gyömbérszeleteket, a megmosott mentaleveleket és felöntöttem vízzel. Akár egy éjszakát is állhat a hűtőben, de 5-6 óra mindenképp jót tesz neki, 2 óra pedig kötelező. Nekem most sikerült friss biocitromhoz jutnom, így citromkarikák is kerülhettek bele.

Forrás: Ízek és érzések magazin, 2010. június-júliusi szám